TOT CE AM NEVOIE ESTE ÎN MINE ACUM!

Sunt înţelept al câmpului, războinic al luminii şi înger păzitor.

Cu ochiul tău în mine şi cu ochiul meu în tine,

luminez acea parte de Univers care mi-a fost hărăzită.

Şi ştiu că pe drumul meu, eu sunt singurul stăpân.

SELF MASTERY.



miercuri, 18 februarie 2009

Controlează-ţi gândurile sau te vor controla ele pe tine!


Am făcut o listă cu câteva modalităţi prin care iţi poţi controla gândurile. Le-am experimentat pe toate şi pot spune că funcţionează, separat sau în combinaţii şi, în plus, o parte dintre ele au şi efecte suplimentare faţă de simpla liniştire a minţii. Vei descoperi singur care sunt acelea.

Iată care sunt aceste tehnici:

  • Când te surprinzi sporovăind în interior în loc să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut, repetă-ţi ceea ce Richard Bandler şi Owen Fiztpatrick (în Conversaţii, p. 223) numesc mantra Taci naibii din gură! (spusă mai ales când vocea ta interioară este critică). Este o tehnică extrem de simplă, prin care, în primul rând comunici minţii tale că “ai surprins-o asupra faptei” şi în al doilea rând îi dai comanda de liniştire;
  • Asumarea a ceea ce gândeşti, simţi şi faci în acel moment: EU sunt cel care gândesc asta, simt asta, fac asta! (şi enumeri exact ce);
  • Zâmbetul – la început va fi forţat, apoi, după aproximativ 10 secunde el se va transforma într-un zâmbet autentic. Mai ales dacă este ajutat şi de următoarea tehnică (aflată de la Andy Szekely): imaginează-ţi un zâmbet uriaş desenat pe pieptul tău - zâmbetul de pe faţa ta va tinde să capete aceleaşi dimensiuni.

Pont: Este minunat dacă te poţi privi şi în oglindă în timp ce zâmbeşti. Vei observa că pe lângă efectul de liniştire a gândurilor, zâmbetul îţi va aduce şi o stare de bucurie. De fapt, prin orice metodă ai ajunge la golirea minţii, vei experimenta şi o stare de bucurie;

  • O tehnică foarte puternică, cu efecte profunde: imaginează-ţi tot răul din lume strâns într-o bulă neagră, pe care o inspiri pe nas, până în abdomen, unde o transformi într-un bulgăre de lumină extrem de strălucitor, pe care îl expiri pe gură, asupra lumii întregi (mulţumesc, Gabriela Vereş!).

Pont: Ajută dacă faci asta de trei ori, crescând gradat mărimea bulei negre şi intensitatea luminii care vine din interior;

  • Câteva respiraţii profunde şi concentrarea pe respiraţie ajută, de asemenea;
  • O tehnică preluată de la Eric Berglund, care, în principal, este utilă pentru creerea unei atitudini de încredere, şi care, am constatat eu, linişteşte automat şi mintea. Berglund spune că degetul mare de la mâini este “responsabil” cu starea de neîncredere, şi atunci când îl acoperim, cu degetele strânse ale celeilalte mâini, neîncrederea dispare.

Pont: Personal prefer varianta cu ambii pumni strânşi şi cu degetul mare înăuntru. Este gestul prin care “ţinem pumnii” cuiva sau pentru ca ceva să se întâmple şi prin care, într-adevăr, transmitem încredere. Fă gestul atunci când nu ai încredere, concentrându-te pe el, şi o să observi în maxim 10 secunde o schimbare uimitoare a ceea ce simţi!

  • Mişcarea fizică – schimbă-ţi poziţia, locul, fă câteva exerciţii fizice, aleargă (principiu din programarea neurolingvistică, care afirmă legătura dintre fiziologie şi gânduri).

Pont: Important este ca acest efort fizic să te solicite puternic, astfel încât să nu poţi face altceva decât asta, pentru că altfel poţi foarte bine să-ţi continui şirul gândurilor (e adevărat, nu cu aceeaşi viteză) în timp ce alergi agale din sufragerie până în bucătărie. Ceea ce vei constata este că viteza cu care te mişti este invers proporţională cu viteza gândurilor pe care le ai! Aceasta este o observaţie foarte importantă (mi-aduc aminte de filmele cu samurai, în care aceştia se mişcau cu o viteză uimitoare, tocmai pentru că erau extrem de concentraţi pe ceea ce făceau).

  • Pornind de la această constatare, o variantă ar fi să-ţi optimizezi toate activităţile, realizându-le cu cea mai mare viteză posibilă. Eu personal prefer să fac activităţile casnice de parcă mă fugăreşte cineva prin casă, pentru că altfel mi se par plictisitoare şi risc să cad în vârtejul gândurilor (e chiar hilar, fac asta doar când sunt singură :), iar când sunt cu cineva, reduc viteza până la acel nivel la care nu pare suspect pentru cei din jur). Aşa este imposibil să nu mă concentrez pe ceea ce fac, pentru că la viteza aia, dacă n-aş face-o, sigur m-aş lovi de ceva sau aş sparge ceva. Fă lucrurile ca şi cum în 5 minute trebuie să le termini, chiar dacă poate ai o oră la dispoziţie! În plus o să constaţi că îţi vei îmbunătăţi şi starea de spirit, o să ţi se pară haios, totul o să capete un ritm şi o să devii şi foarte eficient!
  • Stai cu picioarele depărtate şi tălpile lipite de sol, păstrându-ţi în acelaşi timp coloana dreaptă, gâtul şi umerii relaxaţi; conştientizează poziţia tălpilor. Asta conduce la o împământenire rapidă, împiedicându-te să mai fii cu capul în nori!
  • Bea un pahar cu apă impregnată cu gânduri pozitive – mai multe amănunte afli din cercetările Dr. Massaro Emoto privind inteligenţa apei.
  • Doreşte-ţi cu îndârjire să gândeşti. Vei observa că nu vei mai putea s-o faci. Tot ceea ce vei putea să-ţi spui este: “Nu gândesc nimic…acum nu gândesc nimic”.

Această listă este deschisă, puteţi adăuga voi şi altele….

Niciun comentariu: