
Parca e mai acceptabil mesajul pus sub forma de gluma, nu-i asa?
Sâmbata de Sus, 22-29 august 2008
TOT CE AM NEVOIE ESTE ÎN MINE ACUM!
luminez acea parte de Univers care mi-a fost hărăzită.
SELF MASTERY.
Mă întreba Andreea într-un comentariu dacă poate să preia o expresie de-a mea într-una din poveştile ei.
Da, Andreea, bineînţeles că poţi prelua. Ştii, eu nu mă supăr când cineva transpune ce am scris eu, chiar şi fără să-mi ceară voie sau să citeze...am sesizat asta când am regăsit o frază de-a mea preluată de cineva pe empower.ro, ştiu că a fost o reacţie cam nepotrivită, dar eu chiar m-am bucurat. Mi-am zis că asta înseamnă că am inspirat-o suficient pe persoana respectivă cât să-mi folosească ideile (bine, ştiam că-i plac articolele mele) şi să le ducă mai departe.
Atunci când spui "asta e ideea MEA" sau "formularea MEA" nu este nimic altceva decât o chestiune de ego, combinată cu credinţa instituită social că trebuie să ne apărăm proprietatea intelectuală, brand-ul, munca noastră etc, etc. Să-mi fie recunoscută munca, să se ştie că asta a fost creată de MINE. Ştiu că aşa este normal să fie din punctul de vedere al cvasi-majorităţii oamenilor, însă pur şi simplu eu nu pot să înţeleg lucrurile acestea. Imaginaţi-vă că am trei ani şi explicaţi-mi şi mie, vă rog, aceste lucruri. Sau, vorba lui Daniel, "Tu pare că nu eşti de aici". Da, aşa este, eu nu trăiesc decât jumătate în lumea care este, iar restul în lumea care vreau să fie.
Vreau să trăiesc într-o lume în care ideile şi cunoaşterea în general nu se pot fura, pentru că nu sunt ale nimănui sau sunt ale tuturor. Într-o lume în care cunoaşterea nu este apanajul câtorva şi s-o dea în schimbul unei sume de bani mulţimii. Într-o lume în care fiecare să aibă suficientă putere de conştientizare astfel încât o frază să însemne ceva nu pentru că a fost spusă de cineva cunoscut sau recunoscut în societate, ci pentru că într-adevăr înseamnă ceva pentru el.
Vreau să găsesc şi eu un mentor de la care să învăţ fără să-mi ceară bani (wow, ce cerere neruşinată!), (asta pentru că setea mea de formare întrece cu mult finanţele proprii J). Singurul criteriu de selecţie să fie capacitatea mea de a-i duce mai departe ideile, de a le însămânţa în lume. Vreau să merg gratis la toate cursurile şi seminariile care cred eu că-mi sunt utile şi, pe de altă parte, să nu fiu nevoită să cer bani pentru cunoaşterea pe care eu o răspândesc. Până acum n-am spus nimic diferit de ceea ce ar spune copiii mei care încă gândesc out of the system. (câtă puritate!). Şi acum…
Vreau să dispară marketingul şi orice activitate care ţine de a vinde ceva. Vreau să dispară reclama, ambalajele, Consiliul Concurenţei şi Colegiul Psihologilor care să-ţi spună dacă ai sau n-ai voie să ţii seminarii şi în ce condiţii.
Vreau ca fiecare să aibă acel nivel de conştientizare care să-i permită să ia ce are nevoie, nimic în plus, nimic în minus.
Îmi dau seama ca toate aceste limitări pe care le impune societatea sunt din cauză că oamenii nu au suficientă conştienţă cât să aleagă de bună voie ceea ce este corect. Să aleagă ceea ce au nevoie, nici mai mult, nici mai puţin.
Şi te întreb (şi mă întreb): Tu de câte ori ai luat ceva ce nu-ţi era necesar? Sau de câte ori s-a intamplat sa nu iei ceva ce îţi era necesar? Dacă ţi s-ar oferi gratis să participi la un curs şi în schimb tu să fii un bun discipol, adica să aplici ceea ce înveţi acolo şi să faci ceea ce face mentorul tău, ai fi capabil de lucrul acesta?
Aceasta este o poveste de dragoste între Greiere şi Furnică.
Greierele şi Furnica se iubeau foarte mult. Însă poveştile lor nu se potriveau. Fiecare avea povestea lui şi nu o înţelegea pe a celuilalt. Nu este vorba de povestea Greierelui şi Furnicii, ci de Povestea Greierelui şi Povestea Furnicii. Nici nu ştiu dacă le pot potrivi să iasă o poveste. Vor fi două poveşti în paralel puse una lângă alta.
Povestea Greierelui spune că într-o zi a întâlnit o Furnicuţă frumoasă de care s-a îndrăgostit...ca atâtea alte Furnicuţe frumoase, pe care le iubise, şi poate încă le mai iubea...
Povestea Furnicii spune că într-o zi a întâlnit un Greiere, cel mai cel dintre Greieri, mai ales că avea ochi albaştrii şi ştia să cânte la chitară, exact cum îşi dorea ea. În plus, era şi cel mai popular dintre Greieri. Şi atunci, în inima ei mică de Furnică, simţi pentru prima dată un sentiment pe care nu-l mai simţise niciodată: s-a îndrăgostit. De Unicul Greiere, Cel Mai şi Cel Mai.
Povestea Greierului spune că el, într-adevăr, se străduia să fie Cel Mai şi Cel Mai, să-i întreacă pe toţi ceilalţi Greieri, atât la cântat, cât şi la măiestria cu care iubea Furnicuţele. Asta învăţase de la tatăl său şi ştia că asta aşteaptă tatăl său de la el, aşa că se străduia să nu-l dezamăgească.
Povestea Greierului mai spune că într-o zi, pentru că o iubea foarte mult pe Furnică, a vrut să facă dragoste cu ea. Ea a refuzat şi atunci el s-a simţit respins. Era lucrul de care se temea cel mai tare. De respingere. Acesta era şi motivul pentru care trecea de la o Furnică la alta, fără să se implice prea mult în relaţie. Prefera să respingă el primul ca să nu fie respins.
Povestea Furnicii istoriseşte despre virginitatea acesteia şi despre faptul că nu voia s-o piardă decât cu acel Greiere cu care va ştii sigur că se va căsători. Îl iubea foarte mult pe Greierele nostru, dar ştia că în scurt timp acesta va pleca undeva departe şi că nu îl va mai vedea niciodată...
Povestea Greierelui spune că acesta s-a simţit profund rănit de respingerea Furnicii. Sufletul îi plângea. „Precis nu ştie câtă dragoste îi pot oferi şi cât de bine o pot face să se simtă!” Aceste cuvinte pe care şi le spunea îl ajutau să-şi păstreze conştiinţa împăcată, în timp ce corpul său pur şi simplu nu-şi putea controla dorinţa...şi a pătruns dincolo de graniţa impusă de Furnică.
Din povestea Furnicii aflăm că aceasta, deşi a simţit plăcere, s-a simţit abuzată. Este un sentiment ciudat pe care nici o Furnică nu ştie să-l explice. Iar Furnica noastră nu ştia nici să-l exprime. Deşi nu-şi pierduse virginitatea, era totuşi ceva ce se petrecuse împotriva voinţei ei. Sufletul ei plângea. Şi nu înţelegea deloc ultimele cuvinte pe care Greierele i le scrisese pe un bileţel: „Honi soit qui mal y pense”...
Nici nu ştiu dacă s-a întâmplat exact aşa, după cum spuneam, poveştile acestea nu se potrivesc.
Tot ce ştiu este că după ce iarna a trecut, soarele le-a luminat privirea şi brusc au înţeles povestea celuilalt. Şi şi-au cerut iertare unul altuia şi s-au iertat pe sine pentru ceea ce au fost, pentru a face loc la ceea ce va fi.
Şi au învăţat că multe din lucrurile care rămân nespuse pot fi înţelese greşit. Şi chiar sunt înţelese greşit. Pentru că fiecare avem propria interpretare a realităţii, propria hartă după care ne ghidăm când înţelegem realitatea, şi este normal să fie aşa. Chiar dacă hărţile noastre nu ajung să se suprapună, dacă vrem să nu ne producem suferinţe unii altora este indispensabil să ne înţelegem reciproc hărţile. Şi pentru asta, să-l ajutăm pe celălalt să ne înţeleagă propria perceptie, spunându-i clar ce vrem. Este o dovadă de maturitate să nu presupunem că celălalt ne înţelege implicit, să nu ne aşteptăm ca celălalt să ne ghicească dorinţele, ci să i le comunicăm, bineînţeles, într-un limbaj pe care acesta îl poate accepta şi înţelege.
Numai aşa poveştile noastre se pot potrivi şi pot merge mai departe...
Continui seria poveştilor de la cititori. Noaptea aceasta mi-o petrec acasă la un …Licurici (încep să mă simt Zâna care doarme-n pat cu Luna). Împreună scriem acest articol. Licuriciul povesteşte:
A fost odată ca şi niciodată un Licurici cu sclipici. Ca oricărui licurici, lui îi plăcea numai noaptea. Nu voia sa fie zi. “Nu-mi place ziua pentru că ziua noi nu suntem aici. Tu ştii că noi ziua nu existăm?”
“Şi ce faci tu noaptea?”
“Noaptea luminez”.
“Şi cum faci asta?”
“Noaptea meditez. Stau nemişcat şi devin din ce în ce mai conştient de ceea ce este. Chiar văd obiectele din jurul meu cu ochii închişi. Iar apoi, când adorm, visele pe care le visez sunt cât se poate de reale, parcă sunt acolo şi mi se întamplă aievea. Şi sunt conştient că visez.”
“Adică ai vise lucide?”
“Da, uite, noaptea trecută am visat-o pe ministra învăţământului. ”
“Şi ziua ce faci?”
“Ziua gândesc.”
“Licuricii gândesc?”
“Da, dar nu prea frumos. Eu, de exemplu, mă gândesc că zbor şi mă izbesc de un zid şi cad. Apoi mă ridic, încerc iar, iar mă izbesc şi iar cad. De două ori. Şi apoi mor.”
“Dragă Licurici, ştii de ce ai tu gânduri atât de urâte? Ele sunt urâte tocmai ca să fugi de ele. Ca să nu mai gândeşti. Să te ascunzi în prezenţa, în conştienţa, în lumina ta de Licurici.”
“Aşa este”, îmi zise Licuriciul: “Licăr ca un licurici şi îmi dau seama că sunt aici”.
Astăzi Zâna Norilor vă face cunoştinţă cu un nor foarte special. Oamenii îl întâlnesc extrem de des, uneori îl ţin în buzunar şi merg ziua-ntreagă cu el. Pentru că este atât de deosebit, i-am făcut o poezie:
Întoarce-o pe dos
Când uităm că suntem stele,
Când uităm de noi,
Când uităm că suntem veşnici
Când uităm de nori,
Ne întâlnim cu frici,
Şi ne credem prea mici.
Există frici bune şi frici rele
Există frici mari şi frici mici,
Frica de negrul întuneric
Sau frica de vreun gândac pici.
Frica de zbor,
Frica de mama sau de tata,
Frica de cearta lor,
Frica de gânduri ce ne-apasă
Frica de gol,
Frici inventate sau cumpărate
De la televizor.
Ne temem că vom pleca din această lume,
Dar ce este veşnic nu va dispărea!
Frica e tot ce opreşte joaca.
Frica ne trânteşte aripile-n jos.
Frica e iubire întoarsă pe dos.
Aşa că, de frică de vrei să scapi,
Îmbrăţişeaz-o duios,
Şi, când se aşteaptă mai puţin,
Întoarce-o pe dos!
Ca pe-o haină ciudată,
Cu guleru-n jos.
Vei vedea culoarea iubirii,
Nimic mai frumos!
Frica ne face statui,
Dar iubirea ne învaţă dansul.
Frica ne-ngheaţă,
Iubirea ne topeşte.
Întoarce frica!
Pe dinlăuntrul ei
Găsi-vei
Iubire cu clopoţei!
Nu uitaţi nori mici, că şi pisicile au frici!
Mulţumesc, Andreea!
Îţi mulţumesc pentru felul minunat şi aproape nepământean în care foloseşti limbajul inimii. Citindu-ţi poeziile ne simţim copii, copii ai stelelor, copii ai norilor…şi ni se pare atât de simplu să ne întoarcem fricile pe dos!
Am fost întrebată la seminar „Cum scap de frica de a vorbi în public?”
Mihaela Stroe, expertă în comunicare, spune că "Potrivit unor studii, vorbitul în public este pe locul doi în topul temerilor oamenilor". Asta e bine de ştiut. Cum scap de frică?
Sunt multe de făcut, însă primul lucru care-mi vine în minte - învăţat de la Andy Szekely, unul dintre cei mai buni speakeri profesionişti pe care i-am întâlnit – este atitudinea.
Mai precis, convingerea fermă că ceea ce se întâmplă atunci în sală NU ESTE DESPRE TINE, CI DESPRE CEILALŢI. Despre cei care te ascultă şi cărora vrei să le oferi ceva valoros.
Dacă vrei să vorbeşti în public gândindu-te: „Oare mă vor aprecia?”, „Le va place de mine sau ceea ce voi spune?”, „Dacă o să mă fac de râs?”, atunci cu siguranţă vei avea emoţii, pentru că toată presiunea psihologică cade pe tine.
Dacă însă atitudinea ta este aceea că nu contează cum vei fi perceput de ceilalţi, ci cât de mult vei reuşi să-i ajuţi, atunci emoţiile vor putea fi disciplinate şi fluturii din stomac vor fi făcuţi să zboare în formaţie.
Vei reuşi să-ţi îmblânzeşti emoţiile atunci când vei ştii cu siguranţă că nu eşti pe scenă ca să fii aplaudat, ci ca să oferi celorlalţi ceea ce ştii tu. Atunci când vei prefera să ţi se spună în loc de “Felicitări, ai fost extraordinar!” un simplu “Mulţumesc!”.
Astăzi am ţinut la Ceainăria „Librăria mea” seminarul cu titlul „Frica şi Dorinţa”.
„De ce trainerii învaţă mai mult decât participanţii” este titlul unui articol foarte interesant scris pe portalul Business-Edu şi am să vă explic de ce acest articol este foarte relevant pentru mine în ceea ce priveşte experienţa de la Ceainărie.
Frica mea cea mai mare în legătură cu acest seminar a fost aceea că...nu va veni nimeni, sau, oricum, maxim 2 persoane. Am lucrat pe această frică exact exerciţiile pe care urma să le propun la seminar şi ceea ce am atras a fost...înscrişi 50% în plus faţă de numărul de locuri disponibile, nu am refuzat pe nimeni, deşi de-abia am avut loc în sală, tocmai din dorinţa de a nu spune NU la ceea ce Universul voia să îmi ofere, sau mai precis, să ne ofere.
Pentru că dorinţa mea cea mai profundă, descoperită a se afla în spatele acestei temeri este aceea de a oferi. De a oferi cât mai mult, imens, din abundenţă, tuturor. Iar ceea ce a decurs de aici, ca şi soluţie, a fost să-mi manifest această dorinţă, nu atât verbal, cât prin întregul meu comportament de zi cu zi, faţă de toate persoanele din viaţa mea sau întâlnite întâmplător. Să mă arăt deschisă la a-i ajuta pe ceilalţi pentru ca ceilalţi să vină să îmi ceară ajutorul.
Această strategie este inspirată de una din poveştile psihoterapeutice ale lui Jacques Salome, în lucrarea “Poveşti pentru a ne vindeca. Poveşti pentru a creşte”. Are acolo o poveste, “Magicianul fricilor”, în care acesta spune la un moment dat: “În spatele fiecărei temeri există o dorinţă. Întotdeauna există o dorinţă sub fiecare frică, oricât de mică sau de înspăimântătoare ar fi aceasta! Să ştii că există întotdeauna o dorinţă.”
“Ne petrecem viaţa pentru a ne ascunde dorinţele, de aceea există atât de multă teamă pe lume.”
Şi continuă: “Misiunea mea şi singurul meu secret este de a lăsa pe fiecare să îndrăznească să regăsească, să accepte, să înţeleagă şi să respecte dorinţa care există în el, sub fiecare din temerile sale.”
O altă idee importantă a seminarului a fost aceea că frica îţi arată direcţia unde trebuie să te dezvolţi (Eduard Irimia), este exact locul unde ai cel mai mare potenţial. Exact ca în “Călătoria eroului” a lui Joseph Campbell, când demonii care-ţi stau în cale, dacă reuşeşti să-i înfrunţi, se vor transforma în lucrurile care te vor ajuta cel mai mult. Aşa cum toate problemele pe care le ai, în momentul în care le vei integra, vor deveni însuşi motorul dezvoltării tale. Nu întâmplător, cei mai activi luptători împotriva drogurilor sunt foşti drogaţi, cei mai de neînfrânt luptători sunt foşti timizi care şi-au rezolvat problema. Cu cât mai mare şi mai importantă este frica ta într-o anume direcţie, cu atât potenţialul tău în acea zonă este mai mare. Dumnezeu îţi dă tipul acesta de problemă tocmai ca tu să-i poţi ajuta şi pe ceilalţi să şi-o rezolve. Dumnezeu îţi dă frica tocmai pentru că destinul tău este să-i înveţi pe ceilalţi ce este curajul, fie şi numai prin exemplul personal.
Cine mă cunoaşte mai bine ştie că sunt o persoană plină de frici, mai mari sau mai mici (vorba filmului, “Sunt timid dar mă tratez” :)), pot spune chiar că sunt un “model” de încredere în sine, de asta ţin seminarii despre frici şi dorinţe şi de-asta o să organizez în august o tabără de dezvoltare personală cu titlul (sic!) “Crede în tine!” Iată, acum s-a dezlegat misterul! Şi nu mi-e frică deloc s-o arăt!
"Curajul nu înseamnă absenţa fricii, ci a considera altceva ca fiind mai important decât frica."(Ambrose Redmoon). Aşadar, curajul este abilitatea de a trece la acţiune în ciuda fricii. Aici n-am putut să mă abţin să nu fac trecerea spre inspiratul model A.C.M.E. al lui Andy Szekely, deşi nu era în planul meu să vorbesc despre asta, pur şi simplu m-am trezit vorbind (e clar, seminţele lui au găsit teren rodnic la mine şi încep să răsară inopinat şi să se manifeste în lume).
Şi nu în ultimul rând, am învăţat să recunoaştem cele două tipuri de dorinţe, cu inimă şi fără inimă (ale ego-ului), în funcţie de tipul de senzaţie şi zona din corp în care o simţim, atunci când ne spunem ceva de genul: “N-o să reuşesc!”, “Gata, renunţ!”, “Nu mai am nici o şansă.” Corpul nostru ne va spune dacă asta e realitatea sau e doar o iluzie, dacă merită să mai continuăm sau trebuie să ne oprim.
The White Hind, de Arthur Hughes (1832-1915).
Inspirat de poemul Endymion de John Keats (1795-1821)
Vânătoarea spune tot atât de multe despre vânător
cât despre vânat. (Guede Mazaka, The White Hind)
Căprioara albă este un personaj misterios ce apare în mitologia câtorva culturi (engleză, scoţiană), simbolizând feminitatea, supranaturalul şi dorinţele ce par de neatins.
În legenda The White Hind, Guede Mazaka povesteşte cum doi cavaleri, Arthur şi Lancelot pornesc în urmărirea unei căprioare albe pe care doresc s-o vâneze. După o căutare interminabilă, în care căprioara ba apărea, ba dispărea, într-un joc al tensiunii întins la maximum, în sfârşit ajung în apropierea ei, pe punctul de a o ucide. Arthur, care ar fi putut să-i dea lovitura mortală, după ce priveşte adânc în ochii ei mari, decide totuşi s-o lase să plece.
“Unele lucruri este mai bine să le laşi în viaţă…şi libere”, spune Arthur.
Lancelot nu e de acord: “Deci îţi spun. Unele lucruri trebuie capturate, pentru că nu îţi vor mai fi niciodată în viaţă oferite.”
Ambii au dreptate, şi totuşi nici unul nu are.
„Nu tot ce este capturat poate fi eliberat, şi ceea ce a fost deja luat nu mai poate fi luat a doua oară”.
PS: Şi da, căprioare albe chiar există, e adevărat că pe cale de dispariţie.
Iată, la 9 luni de la Self Mastery 2008, Bootcampul a făcut pui!
Puiul se numeşte „Călătoria spre tine însuţi”, iar botezul va avea loc pe 12-14 iunie, în Satul ecologic Brăduleţ.
Părinţii, Lucia Neagoe şi Daniel Roşu vă invită să luaţi parte la fericitul eveniment, sărbătorit cu dans, bucurie şi uluitoare călătorii indoor şi outdoor.
În Casa Cerului, micul nostru îngeraş este ţinut în braţe de părinţii spirituali Andy Szekely & Comp., mentori, prieteni (secreţi) şi îngeri păzitori.
Sufletul meu vă va fi veşnic recunoscător pentru paşii îndreptaţi spre cale, pentru lumina ce aţi dăruit-o privirii mele, pentru viaţa ce o simt curgându-mi prin vene.
PS: În luna august este pe cale să sosească un alt pui, mai mare şi mai pufos aşa că...staţi pe aproape!
Pentru Războinicul luminii nu există dragoste imposibilă.
El nu se lasă intimidat de tăcere, de indiferenţă sau de respingere. Ştie că – în spatele măştii de gheaţă pe care o folosesc oamenii – există o inimă de foc.
De aceea, războinicul riscă mai mult decât ceilalţi. Caută neîncetat dragostea cuiva – chiar dacă asta ar însemna să audă de multe ori cuvântul „nu”, să se întoarcă acasă învins, să se simtă respins în trup şi în suflet.
Un războinic nu se lasă pradă fricii când caută ceea ce îi e necesar. Fără dragoste, el nu e nimica.
Paulo Coelho, Manualul Războinicului luminii